Een professionele fotograaf of professionele fotoshoot voldoet altijd aan de verwachtingen van de klant. Een professionele foto is verwachtingsmanagement en dus geen toevalstreffer.
Een professioneel fotograaf weet wat hij of zij kan verwachten tijdens de shoot uit ervaring. De fotograaf heeft als het ware een beeldbank in zijn of haar hoofd. Ook weet hij of zij dit goed naar jou te vertellen zodat je weet wat je gaat krijgen.
Daarnaast is het bij een professionele fotoshoot ook van belang dat afspraken nagekomen worden. Bijvoorbeeld dat het hoge resolutie foto’s zijn, de nabewerking van alle foto’s goed is gedaan en dat de administratieve afhandeling aan de regels voldoet.
Er is verder kennis van techniek, een goede omgang met mensen en alle benodigde apparatuur is aanwezig. Opleiding in deze onderdelen draagt bij aan de kwaliteit van deze skills maar is niet per se noodzakelijk.
De kwaliteit van de Nederlandse fotografie
De kwaliteit van de Nederlandse fotografie is heel hoog. Een van de organisaties die dit graag uitlicht is DuPho (Dutch Photographers). Zo organiseert DuPho bijvoorbeeld de SO Awards. Hiermee wil de organisatie de aandacht vestigen op het diverse fotografie landschap in Nederland.
Daarnaast wil DuPho met de SO Award fotografen zichtbaarder maken. Voor fotografen is het moeilijk om in de schijnwerpers te komen. Het platform maakt het eenvoudiger en efficiënter hun werk te promoten bij een brede selectie van professionals uit het veld en daardoor zijn of haar kans te vergroten om opdrachten binnen te halen.
Nederlandse fotografie wedstrijd De zilveren Camera
Een andere Nederlandse fotografiewedstrijd is De Zilveren Camera. De hieraan verbonden prijs wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), een sectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.
De fotowedstrijd heeft verschillende categorieën:
- Nieuws internationaal (serie en enkelbeeld)
- Nieuws nationaal (serie en enkelbeeld)
- Nieuws regio (serie en enkelbeeld)
- Documentair nationaal (serie)
- Documentair internationaal (serie)
- Personen in het nieuws (serie en enkelbeeld)
- Politiek (serie en enkelbeeld)
- Sport (serie en enkelbeeld)
- Kunst, Cultuur en Entertainment (serie en enkelbeeld)
In elke categorie wordt door een jury een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Uit de eerste prijs winnaars wordt de winnaar van de Zilveren Camera (wisselprijs) gekozen, die ook een bedrag van 7.500 euro ontvangt.
Wat is een Fotograaf des Vaderlands?
De Fotograaf des Vaderlands is een relatief nieuwe titel. De Fotograaf des Vaderlands is een persoon die gedurende één jaar als ambassadeur optreedt voor de Nederlandse fotografie. Het idee is in navolging van de Dichter des Vaderlands.
De initiatiefnemers zijn het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Samen hebben zij de "Stichting Fotoweek" opgericht om het publiek bewuster naar de fotografie te laten kijken, het plezier van fotograferen te ervaren en een podium te bieden aan professionele fotografen en fotowinkels.
Jaarlijks wordt in het voorjaar de Fotograaf des Vaderlands gekozen, vervolgens in het najaar een fotoweek over het thema georganiseerd. De werken worden op BredaPhoto gepresenteerd.
In januari 2014 won Ilvy Njiokiktjien als eerste vrouw de Zilveren Camera. Ze kreeg deze prijs voor een foto die ze in 2013 maakte van de begrafenis van Nelson Mandela.
Ilvy Njiokiktjien volgde de School voor de Journalistiek in Utrecht en werkte daarna voor Sp!ts en het ANP. In 2007 werkte zij als fotografe in Zuid-Afrika. In januari 2008 won zij de Canon Prijs, de prijs voor jong fotografisch talent.
In oktober 2008 won Njiokiktjien de National Geographic fotoprijs in de categorie Mens. Op 10 april 2013 werd zij als eerste benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Njiokiktjien maakte voor de zogenaamde “Fotoweek 2013” een speciale fotoserie, die werd geëxposeerd in het fotomuseum Foam.
Het is een eretitel, in navolging van Dichter des Vaderlands, om het vak fotografie en bekende nederlandse fotografen bij het grote publiek te brengen. Het betekent dus niet beste fotograaf van Nederland, al sluit in dit geval het een zeker niet het ander uit.
Geïnteresseerd in een professionele foto?
Happix heeft het grootste aanbod van professionele fotografen in heel Nederland. Wij zijn de enige die mooie foto’s garandeert bij een fotograaf in jouw regio. Het kiezen maken wij gemakkelijk met handige en uitgebreide filteropties.
Hoe werkt het? Vul je locatie in en selecteer de gewenste soort fotografie. Happix toont jou elke professionele fotograaf in de buurt. De fotografen kun je vergelijken op prijs, portfolio, reviews, ervaring, stijl, levertijd en persoonlijke teksten.
Wij hebben niet alleen het grootste aanbod fotografen, maar ook de kennis in huis om van jouw fotoshoot een succes te maken. Laat je bijvoorbeeld inspireren door onze blogs of zoek informatie op in onze kennisbank.
Daar vind je alles wat je wilt weten over je fotograaf, de soort fotografie en de beste tips en tricks voor een goede foto! Bijvoorbeeld hoe een goede LinkedIn foto te maken voor op jouw LinkedIn pagina. Goede profielfoto’s zijn belangrijk, een eerste indruk maak je maar een keer!
Heb je geen ervaring voor de lens? Geen probleem, alle fotografen weten er voor te zorgen dat jij jezelf op je gemak voelt en dat het een goede en spontane foto wordt.