Wat wilde jij vroeger worden als je later groot was? Welk beroep leek je leuk? Wilde je fotograaf worden? Op RTL is er de serie ‘Het Perfecte Plaatje’, gesponsord door Canon. In het programma worden bekende Nederlanders gevolgd die foto’s maken.
Je ziet dat mensen die een hele andere achtergrond hebben, toch mooie beelden beelden maken. Is het zó makkelijk? Wat maakt iemand tot een professional en wat niet?
Fotografie is geen beroep. Dat kan iedereen. Toch?
Robert Govers, initiatiefnemer van Happix, heeft zelf in het verleden veel trainingsavonden gegeven waarbij je met je vrienden de studio in kon. Voor sommigen is fotografie een hobby. Ze hebben best een aardige camera die zij een beetje begrijpen, dat helpt.
Zij komen dan binnen op niveau 2 (op een schaal van 0 tot 10) en twee uur later, met uitleg over compositie, kleur en de kunst van het weg laten, zitten zij al op niveau 4 of 5. Met goede begeleiding kan dat best snel gaan, zeker als iemand aanleg heeft. In het programma zie je dat ook. ‘Goh, de buurman is 10 kilogram afgevallen, dat kan ik ook!’
Onder begeleiding en met de goede omstandigheden kun je mensen mooie dingen laten maken die er vaak heel goed uit zien. Het lijkt daardoor best makkelijk en waarschijnlijk denk je ‘Goh, dat kan ik ook!’, maar eigenlijk is het hetzelfde als dat je denkt: ‘Goh, de buurman is 10 kilogram afgevallen, dat kan ik ook!’
Het kost toch net iets meer moeite dan waar het op het eerste gezicht op lijkt... Zelfstandig in opdracht vanuit het niets een resultaat bereiken - dat is wat anders.
Wat is hobbyfotografie en wat is beroepsfotografie?
Fotografie van het type: ‘Ik maak iets en later kijk ik wel of het mooi geworden is’, dat is hobbyfotografie. Fotografie van het type: ‘Ik heb het concept in mijn hoofd. Hoe ga ik dat invullen? Wat moet ik daarvoor doen? Welke randvoorwaarden gelden er? Welke zaken moet ik daarvoor regelen en hoe ga ik dat in beeld brengen?’, dat is beroepsfotografie. Dat is professionele fotografie. Liefst ook nog binnen het budget van de klant. Want alleen als het resultaat voorspelbaar is kun je ook garanties geven.
Het idee in je hoofd hebben, dat uitwerken en het bij wijze van spreken volgende maand of over een jaar exact hetzelfde kunnen maken. Zoals het fotograferen van een nieuw product, maar dan met andere materiaaleigenschappen, andere reflecties, en toch binnen dezelfde stijl. Of je hebt 4 jaar geleden kind 1 op de foto gezet, en nu komen de ouders met kind 2. Fotosoftware, camera’s, sensoren en printtechnieken zijn intussen weer veranderd, maar de foto van kind 2 moet toch echt naast de foto van kind 1 aan de muur worden gehangen!
Wat is dan het verschil tussen een professional en een amateur?
Oftewel: reproduceerbaarheid. Reproduceerbaarheid is wat de prof onderscheidt van de amateur. Een amateur maakt veel en zegt later: ‘Die ene is mooi!’ En heeft de amateur iets onder begeleiding gemaakt, dan wordt het al snel beter.
Maar wordt de hobby'ist de grote, boze buitenwereld in gestuurd? Zonder hulp? Dan wordt het een stuk lastiger... Een echte prof daarentegen weet precies wat te doen om het beoogde resultaat te verkrijgen. Die is zelfs in staat een bestaand beeld te analyseren en te zien hoe de licht- en fototechniek was.
Hoe herken je een hobby/amateurfotograaf?
- De amateur stopt heel veel tijd in de shoot - het duurt vaak langer dan gepland
- De uitkomst van de fotoshoot is niet 100% voorspelbaar
- De workflow en het afleverproces zijn niet erg strak georganiseerd
- Levertijden kunnen fors zijn, en vaak langer dan verwacht
- Foto's maken is een hobby. En hobby's mogen geld kosten
- Vaak is de apparatuur daardoor dusdanig luxe dat iedere professional ervan gaat watertanden
- De apparatuur maakt voor relatief groot deel de foto
Hoe herken je een professionele fotograaf?
- Een professionele fotograaf kan beelden maken binnen vooraf gestelde randvoorwaarden
- De fotoshoot levert foto's op die aan de verwachtingen voldoen
- De apparatuur is toereikend hiervoor. Teveel is alleen maar extra sjouwen
- De professional denkt en werkt vanuit een conceptmatige aanpak naar het resultaat toe
- Slecht weer? Moeilijke shoot omstandigheden? De prof improviseert een oplossing als was ie McGyver!
- Kom je over een jaar terug? Dan lukt het gewoon nog een keer
- Visie, technische kennis en conceptmatig denken maakt de foto