Uitvaartfotografie


Een discrete vorm van fotografie is uitvaartfotografie. Deze foto’s worden gemaakt door een gespecialiseerde uitvaartfotograaf. Hou de herinnering levend met prachtige foto’s van de dienst.

Fotograaf Marijke uit Amersfoort.

O.a. Kinderfotografie, Fotoreportage en Uitvaartfotografie

Het afscheid van een dierbare,een laaste groet aan een geliefd persoon. Een intiem en allesomvattend ogenblik voor degenen die achterblijven. Als afscheidsfotograaf maak ik een tastbare herinnering van het afscheid. Mijn werkwijze wordt gekenmerkt door mijn onopvallende aanwezigheid. Ook in de allerlaatste fase van een geliefd persoon ,maak ik een mooi herinnerings portret.

Fotograaf Hans uit Heinenoord.

O.a. Bruidsfotografie, Familiefotografie en Loveshoot

Het is lang een taboe geweest om een uitvaart op beeld vast te leggen. Meer en meer dringt het besef door dat een rouwreportage een essentiële bijdrage kan leveren bij de rouwverwerking. Tijdens uitvaarten heb ik het met eigen ogen gezien, de uitvaartverzorger maakt met een compactcamera foto's en dan ook nog met een harde flits. De foto's blijken in het merendeel acheraf gezien niet het gewenste resultaat te hebben gehad en dan denk je:'had ik maar.....". Ik begrijp als geen ander dat ik als fotograaf tijdens het afscheid van een dierbare onderdeel uitmaak van een intieme, intense en emotionele gebeurtenis. Hierdoor stel ik me respectvol, meelevend en onopvallend op. Om een onprettig gevoel bij de nabestaanden en genodigden te voorkomen word ik als fotograaf van te voren door de uitvaartverzorger of familie aangekondigd. Ik hou me voor, tijdens en na de ceremonie altijd op de achtergrond. Alleen op geschikte momenten zal ik me verplaatsen, dit om zo onopvallend mogelijk te blijven. Doordat ik met professionele apparatuur werk maak ik alleen gebruik van het natuurlijke licht zonder hierbij te 'flitsen'. Dit alleen maar om te voorkomen dat er wordt gezegd:'had ik maar....."

Fotograaf Aart uit Enkhuizen.

O.a. Bedrijfsfotografie, Fotoreportage en Uitvaartfotografie

Fotograferen op een uitvaart. Een tak van fotografie waarin je met heel diepe emoties te maken hebt. Van tranen van verdriet tot vreugde. Foto's van een uitvaart zet je niet zo gemakkelijk op een website. Vandaar dat ik geen fotografie met gezichten erop geplaatst heb. Noem het maar discretie.

Fotograaf Spike uit Schagen.

O.a. Bedrijfsfotografie, Fotoreportage en Uitvaartfotografie

Ik doe onopgemerkt mijn werk. Ik wordt de EmoFotograaf genoemd. De emotievanger. Een titel waar ik trots op ben.

Fotograaf Rob uit Epe.

O.a. Familiefotografie en Uitvaartfotografie

Afscheidsfotograaf Rob legt op respectvolle wijze de beelden van de uitvaart vast. En wel op een zodanige manier, dat u ze later als dierbare herinneringen gaat beschouwen.De dag zelf beleeft u vaak in een roes, waardoor er veel aan u voorbijgaat. Juist daarom is uitvaartfotografie zo waardevol, want wat is het niet fijn om later met familie, vrienden of kennissen nog eens rustig terug te kunnen kijken op het laatste afscheid.Wie waren er allemaal? Dat tedere gebaar, of die hand op de schouder. Het is zo bijzonder om dit te mogen doen, je bent een onderdeel van de 'familycircle' . Nabestaanden laten je heel dicht bij komen in hun persoonlijke verdriet bij het afscheid nemen. Iedere keer weer besef ik dat maar weer en blijf ik het bijzonder vinden. Ik probeer de liefde vast te leggen en niet het verdriet. Het geeft mij voldoening om mee te kunnen helpen om een herinnering te maken, die troostend kan werken. 

Fotograaf Michelle uit Prinsenbeek.

O.a. Bruidsfotografie, Familiefotografie en Bedrijfsfotografie

Waarom afscheidsfotografie.... helaas weet ik uit ervaring dat het heel waardevol kan zijn als je een aandenken hebt aan het afscheid van een dierbare. Zo'n dag gaat als in een roes voorbij. Zelf was ik 15 toen mijn vader overleed en heb ik helemaal geen herinneringen aan die dag. Graag zou ik voor andere mensen wel zo'n mooie bijzondere herinnering maken. Op de dag zelf merken jullie niet of nauwelijks dat ik aanwezig ben maar ik leg wel alle waardevolle momenten vast zodat jullie er na afloop samen eventueel aan de hand van de foto's over kunnen praten. 

10

Fotograaf Saskia uit Vught.

O.a. Bruidsfotografie, Zwangerschapsfotografie en Familiefotografie

Een uitvaart is trieste, maar belangrijke gebeurtenis in een mensenleven. Helaas gaat een uitvaart maar al te vaak in een roes voorbij. Uitvaartfotografie kan helpen bij de verwerking. Mooie foto’s zijn voor nabestaanden bovendien een waardevolle herinnering. Wij verzorgen uitvaartfotografie op een manier die past bij het karakter ervan. We kennen onze plaats en zullen discreet en bescheiden ons werk doen, zodat de eervolle aandacht uitgaat naar de overledene.

Fotograaf Henk uit Brakel.

O.a. Familiefotografie, Kinderfotografie en Portretfotografie

Mijn zus werd ziek, ALS. Ik wilde graag nog een paar foto's samen, maar ik was te laat. Deze spier- en zenuwziekte ging erg snel, te snel. Toen mijn vader ziek werd, heb ik direct foto's gemaakt. Ik ben erg blij met deze foto's! Mijn vader zag er op dat moment nog goed uit, dat beeld wil ik voor altijd op mijn netvlies hebben. Toch vind ik het ook belangrijk dat er foto's zijn  gemaakt toen hij achteruitging en is overleden. Samen met de familie een fotoboek kijken, je realiseren hoe het was. En zien wie er bij waren toen ik, overmant door emotie's niet alles bewust hebt geregistreerd.  

Fotograaf Pauli uit Almere.

O.a. Bruidsfotografie, Zwangerschapsfotografie en Newborn & Baby fotografie

Als een dierbare is weggevallen, gebeuren er heel veel dingen tegelijk. Allereerst je eigen emoties waar je mee te maken hebt. Maar ook de zakelijke dingen die nu eenmaal gebeuren moeten. Je huishouden draait ook gewoon door en misschien moet je nog werken ook. En dan ineens is er die schrik.. ohh welke foto doen we op de kist. Of we willen een fotocaroussel met de favorite muziek erbij als achtergrond. En, steeds vaker, we willen de uitvaart vastgelegd hebben. Dan mag je mij bellen. Heb je een foto die je graag opde kist wilt, maar hij is niet zo fraai gelukt? Stuur hem mij en ik doe mijn best de foto zo goed mogelijk te maken. Wil je een foto caroussel met fotoos van je dierbare om op de achtergrond te laten zien? Ik maak het graag voor je. De muziek erbij kan ik ook verzorgen. Wil je de uitvaart laten vastleggen? Op een rustige, respectvolle manier fotografeer ik de uitvaart. Geen fotoos recht in het gezicht om alleen de drama te laten zien, nee, respectvol de tranen, maar ook de lach die er wellicht nog klinkt, de emotie, de overledene, de kist, bloemen, aanwezigen, graf en auto, alles wat bij een uitvaart aanwezig is leg ik voor je vast. En daar maak ik dan een prachtig foto album van. Om voor altijd te bewaren. Dierbaren die zijn overleden vergeet je niet. Nooit. Maar de uitvaart gaat soms wel aan je voorbij, door je emoties. Dan is het foto album een uitkomst om je alles te laten zien, wat er die dag is gebeurd.

Fotograaf Henk uit Nijmegen.

O.a. Bruidsfotografie, Kinderfotografie en Portretfotografie

Fotografie is een bijzonder vak. Waarom? Omdat de optelsom van al mijn foto's een soort fotografisch verslag van mijn eigen leven wordt. Waar ik ben geweest, welke personen ik heb ontmoet, voor welke opdrachtgevers ik heb gewerkt, het wordt allemaal vastgelegd. Tevens is het mooie van fotografie dat het een creatief beroep is. Ik vind het telkens weer een uitdaging om een mooie foto te maken waar niet alleen ik maar ook mijn opdrachtgever blij van wordt. Naast fotograferen houdt ik me bezig met filmen, reizen, striptekenen en als deejay de muziek te verzorgen op dansfeestjes.