Martin de Bouter uit Maarssen

Martin uit Maarssen

Wat is mijn drijfveer?

Fotograferen doe je wat mij betreft nooit voor jezelf. Een foto is eigenlijk pas waardevol als hij gezien wordt.
Dat betekent dat het voor mij vooral belangrijk is dat de klant er blij mee is. Anders wordt de foto niet gebruikt en wordt hij dus ook niet gezien.

Hoewel ik soms met net even andere ogen kan kijken, zoek ik geen journalistieke invalshoek. Een portret mag zeker karakteristiek zijn, maar de persoon op de foto mag er ook een beetje blij van worden...


Wat maakt mij gelukkig?

Het mooie van fotografie is dat je met een mix van creativiteit en techniek daadwerkelijk iets maakt. Soms als observator die puur registreert en soms als regisseur.
Een foto blijft echter altijd een abstractie van de werkelijkheid; door de uitsnede die je maakt, de wijze waarop je het licht stuurt of de gekozen nabewerking.

Op die manier kan een saaie dag toch ineens spannend worden, of een lelijke locatie toch interessant. En die lelijke persoon... Nee, lelijke mensen bestaan eigenlijk niet, iedereen is op zijn eigen manier mooi om naar te kijken!


Waarom is fotografie voor mij een bijzonder vak?

Ik fotografeer vanaf mijn twaalfde jaar. Ooit ben ik begonnen met een Russische ‘twee-ogige spiegelreflex’, zo eentje waar je van de bovenkant in moest kijken, zonder belichtingsmeter of autofocus. Inmiddels heeft de techniek veel van ons overgenomen, maar het kijken blijft. En het luisteren natuurlijk.

Wat verwacht je?
Welke sfeer zoek je eigenlijk?
Wat vind je mooi?

Lees Alle informatie over fotograaf Martin uit Maarssen