Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen

Otto uit Eppenhuizen

Wat is mijn drijfveer?

Fotograferen doe ik graag en veel en vrijwel iedere dag. Het werken in opdracht voor verschillende tijdschriften houdt het fotograferen boeiend en afwisselend. Het contact met de mensen, de wisselende omstandigheden en de variatie aan onderwerpen maken het telkens weer een uitdaging om mooi werk te leveren.

Op de redactie van de tijdschriften Landleven en Herenhuis word ik ‘de huisfotograaf’ genoemd en met die titel ben ik zeer content.

Naast de fotografie ben ik veel met de digitale beeldbewerking bezig. Vele uren worden achter de computer doorgebracht. Allereerst moet het maken van een selectie van het beeld zorgvuldig gebeuren. Wat bewaar ik, wat gooi ik weg en, het belangrijkste: wat stuur ik naar de opdrachtgever. Deze selectie wordt vervolgens nauwgezet gecorrigeerd, o.a. op belichting, kleur en contrast, want alleen het allermooiste beeld is goed genoeg!


Wat maakt mij gelukkig?

Sinds 1999 fotografeer ik professioneel en vanaf die jaren heb ik een gigantisch archief opgebouwd. In mijn archief zitten veel onderwerpen, uit heden en verleden, zoals: landschappen in alle seizoenen, het boeren-landleven in binnen- en buitenland, stadsimpressies, interieurs, culinair, tuinieren en heel veel natuur, tuinen, dieren, bloemen, planten, groenten en fruit.

Bij reportages voor tijdschriften maakte ik altijd al portretten van de mensen over wie het ging. Sinds enige tijd heb ik een sfeervolle fotostudio in een kerkje tot mijn beschikking waar het maken van portretten mijn nieuwste bezigheid is. Daar kan ik spelen met licht en compositie en kan ik de omstandigheden wat meer manipuleren.

Het landelijke buitengebied met zijn ‘historische aankleding’ van bebouwing en gebruiken heeft al van kinds af aan mijn belangstelling gehad. Zelf woon ik in een klein arbeidershuisje op het weidse Groninger platteland. Op die landelijke plek ben ik vaak tot in de kleine uurtjes bezig op mijn computer om vol overgave het allermooiste beeld te creëren.


Waarom is fotografie voor mij een bijzonder vak?

Met de fotografie kan ik altijd bezig blijven. Iedere dag brengt weer iets anders: de onderwerpen, de mensen en de omstandigheden zijn erg gevarieerd en vragen altijd weer om nieuwe creatieve ingevingen. Opletten, alert zijn en inspelen op de omstandigheden zijn vaak een vereiste en liggen mij goed.

Als ik niet bezig ben met de fotografie, vind ik het leuk en ontspannend om te koken, (vakliteratuur) te lezen en muziek te maken. Soms maak ik in mijn werkplaats een 'doe-het-zelf' productie voor een tijdschrift. Want het werken met hout is een andere bezigheid voor de spaarzame vrije tijd.

Het liefst ben ik altijd druk en altijd bezig, en atijd heb ik meer plannen en ideeen dan tijd. Maar meestal ben ik toch, al dan niet achter de computer, met de fotografie bezig.

Lees Alle informatie over fotograaf Otto uit Eppenhuizen