Mila van Egmond uit Amsterdam

Mila uit Amsterdam

Wat is mijn drijfveer?

Ik was 19 en moest kiezen wat ik zou gaan studeren. Ik twijfelde ik tussen culturele antropologie en de kunstacademie. Ik wilde creatief bezig zijn, maar ook veel leren over mensen, overal ter wereld. Het werd antropologie, met als specialisatie Latijns Amerika Studies. Nu ik fotograaf ben, merk ik dat ik toch mijn eerste liefdes combineer: creatief bezig zijn, met als onderwerp: de mens.

De technische kant van de fotografie heb ik geleerd bij de Fotoacademie. Ook heb ik veel geleerd van collega-fotografen. Als ik om me heen kijk, zie ik overal compositie, kleuren, vormen en schoonheid. De antropoloog in mij, maar ook gewoon wie ik ben, zorgt ervoor dat ik écht contact maak met mensen. Ik observeer, verdiep, analyseer. Ik voel ongemakkelijkheid aan, zie spanning, hoor twijfel. Ik zie pretogen, ik merk het effect van een compliment, en luister naar wat iemand graag wil. 


Wat maakt mij gelukkig?

Ik word blij van foto's maken. En van reizen. Foto's maken op reis, dat is het mooiste wat er is. Van reizen gaat de tijd langzamer en wordt je wereld groter. Op reis lijken je zintuigen beter te werken. Je opent je ogen, neemt de tijd voor een ontmoeting. Je gaat zitten voor de zonsondergang. Mijn camera geeft mij het gevoel altijd op reis te zijn.


Waarom is fotografie voor mij een bijzonder vak?

Ik kom als fotograaf op veel verschillende plekken en leer veel mensen kennen. Ik vind het leuk om me als een kameleon aan te passen aan een nieuwe werkomgeving. De ene keer is het persoonlijk en intiem, zoals bij mensen thuis die net een kindje hebben gekregen, de andere keer is het meer zakelijk, zoals op een netwerkborrel. Soms sta ik tussen dansende vrijwilligers, soms naast een verliefd stel. De afwisseling en uitdaging maakt het leuk. 

Lees Alle informatie over fotograaf Mila uit Amsterdam