Wat maakt een goede mensenfotograaf?

Wat maakt een goede mensenfotograaf?


Goede apparatuur, de juiste timing, een scherpe blik en natuurlijk moet je goed met andere mensen om kunnen gaan. Dit zijn zomaar wat voorwaarden om bijvoorbeeld een goede bruiloftsfotograaf te zijn. Je kunt een hele lijst maken van eigenschappen en vaardigheden die helpen bij het uitoefenen van het vak. De kans is groot dat je daarbij niet direct denkt aan het dragen van de juiste kleding. Toch kan dat het verschil maken, vindt Robert Govers.

“In het verleden heb ik veel bruiloften gefotografeerd. Ik leerde het vak van een andere fotograaf, die altijd in een spijkerbroek naar de bruiloften ging. Dat vond ik logisch, want je moest bijvoorbeeld tijdens een bruidsreportage nogal eens fotograferen vanaf de grond of ergens opklimmen. Dan zit een afgetrapte spijkerbroek toch het lekkerst. Het geeft je bewegingsruimte en het is niet erg als hij vies wordt of zelfs kapot gaat. Ik heb zelf ook altijd een spijkerbroek gedragen, tot ik een keer feedback kreeg over mijn kleding van een van mijn klanten. ‘Je foto’s vind ik mooi Robert, maar ik vind het jammer dat je in zo’n afgetrapte spijkerbroek naar mijn feest bent gekomen.’ Dat vond hij geen gezicht.”

Sta open voor feedback

“Deze opmerking zette me aan het denken. Als fotograaf heb je mazzel met zo’n opmerking. Vaak durven klanten zoiets niet tegen je te zeggen. De kans is groter dat ze het er met elkaar over hebben. ‘Heb je die fotograaf gezien? Dat zag er niet uit.’ Je staat dan als fotograaf al met 1-0 achter. Het wordt moeilijker om contact te maken met de mensen, je blijft een buitenstaander.”

“Vanaf dat moment ben ik tijdens mijn opdrachten een pak gaan dragen. Andere mensen zagen me als gast in plaats van als fotograaf. Ze gingen me vragen welke relatie ik had met het bruidspaar. De afstand tussen mij en de andere gasten werd daardoor kleiner en mijn foto’s beter.”

Neem reservekleding en extra schoenen mee

“Natuurlijk, fotograferen in pak is lastiger. Je hebt minder bewegingsruimte en je pak kan slijten, maar dat verdisconteer je in de prijs. Bij mij ging het een keer heel erg mis. Ik was voor een bruidsreportage in het centrum van Leiden aan het werk, toen ik uit mijn broek scheurde. Het was bepaald geen kleine scheur. Ik heb het bruidspaar gevraagd of ik de fotoshoot even een kwartiertje stil kon leggen. De bruidegom gaf me een tip voor een dichtstbijzijnde winkel en daar heb ik snel een nieuwe pantalon gehaald. Toen kon ik weer verder. Reservekleding en extra schoenen meenemen is dus een slimme optie.”

Verzamel informatie over de trouwdag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

“Ook echt gebeurd: op de huwelijksdag bleek dat er een themakleur was, in dit geval was dat groen. Ik droeg juist een oranje t-shirt. Ik had er zelf niet naar gevraagd en het bruidspaar was het vergeten te vertellen. Ik heb me de hele dag een buitenstaander gevoeld. Vanaf dat moment heb ik op mijn inschrijfformulier altijd gevraagd naar een dresscode of themakleur. Je hoeft dan niet geheel in die kleur gekleed te gaan. Een accent is al voldoende. Een bevriende fotograaf had eens een bruiloft met de themakleur roze, terwijl hij alleen maar zwart droeg. In plaats van een roze shirt, heeft hij roze veters in zijn schoenen gedaan. Een leuk gebaar, wat de gasten en het bruidspaar waardeerden. Ze zagen hem daardoor als inventief en spontaan en dat kan weer nieuwe opdrachten opleveren.”

Pas je kleding aan op dat van de klant

Letten op kleding geldt overigens niet alleen voor bruiloftshoots, ook voor bedrijfsfotografie is het handig. “Stel je voor. Je moet de board fotografen en je komt in je afgetrapte spijkerbroek en versleten gympen aan. In een heel formele setting ben je in die spijkerbroek niet op je plaats. Mensen voelen zich onbewust eerder verwant met mensen in dezelfde soort kleding. Door je kleding aan te passen aan de klant, neemt deze je serieuzer,” aldus Govers.

11-01-2017

Vorige Volgende

Ik ben professioneel fotograaf en doe mee met Happix!


Dit kan later aangepast worden.

Het wachtwoord moet minimaal 8 tekens bevatten